Furtul de identitate e un risc din ce in ce mai mare

In ziua de azi, in momentul in care-ti pierzi actele risti mai mult ca oricand ca un necunoscut sa-ti fure identitatea si sa se foloseasca de datele tare personale fie pentur a comite fraude online, fie pentru a falsifica alte acte si a obtine diverse servicii mai mult sau mai putin legale folosindu-se de numele altcuiva.

Ori lucrul asta se intampla pentru ca de fiecare data cand un prost cu smartphone si cont pe Facebook gaseste actele cuiva, primul lucru pe care-l face e sa faca poze si sa puna actele la liber pe Facebook fara sa cenzureze macar toate datele mai putin numele si poza, cum de altfel ar trebui sa se practice in astfel de cazuri.

Insa din pacate, cel mai riscant aspect nu e ca un neica-nimeni care a gasit actele isi face mila si le pune pe Facebook in loc sa le predea celei mai apropiate sectii de politie ci faptul ca din lista lui de prieten sigur se gaseste unul sau doi si mai iresponsabili decat cel care a postat si dau share declansand astfel o reactie in lant si viralizand o postare ce nici macar n-ar trebui sa existe pe Facebook.

Din pacate pe cei de la Facebook ii doare fix in fund de treaba asta pentru ca daca le raportezi orice altceva ce nu contine erotism sau pornografie n-ai sanse de izbanda si n-or sa stearga postarea sau sa suspende contul celui care a facut-o chiar daca vorbim de violenta, imagini socante sau ura. De fapt prin politica pe care practica, Facebookul mai degraba incurajeaza postarea oricarei mizerii, inclusiv a unor stiri false si manipulatoare pentru ca prostii trebuie sa devina si mai prosti.

Am mai scris pe subiectul asta de doua ori (unu si doi) si am mai scris si despre felul in care se poate frauda votul cu o simpla poza de buletin, insa postarile astea care ar trebui sa genereze public awareness nu au priza la public precum cele despre tunelurile de sub Bucegi si serpilienii.

Sunt sigur ca multi se intreaba ce ar putea face cineva cu o banala poza a unui buletin de pe Facebook. Pai s-o luam pe rand ca posibilitatile sunt relativ infinite:

  • Poate sa creeze conturi online ce presupun verificarea identitatii si sa le foloseasca pentru a face spam sau pentru a trage tepe;
  • Poate sa foloseasca buletinul respectiv ce are serii si CNP valide ca sa fraudeze votul la urmatoarele alegeri pentru ca un buletin e usor de falsificat fara elemente de securitate si la masa de votare nimeni nu verifica actele la lumina UV;
  • Poate sa faca abonamente de telefonie sau alte servicii si sa traga teapa. Exista o sumedenie de servicii ce se pot contracta online atat in tara cat si pe afara si care cer doar copie dupa act de identitate si factura de utilitati. Oare cat de greu sa fie sa scoti fundalul pozei si sa se vada doar buletinul ca fiind scanat pe un fundal alb si sa falsifici o factura de utilitati cu fix aceleasi date?
  • Poate sa obtina numarul de telefon al persoanei din buletin si stiindu-i CNP-ul si alte date personale ii poate intinde o cursa gen „metoda accidentul”;
  • Poate sa comande produse de pe net folosind date bancare furate pe numele persoanei din buletin si sa le ridice prezentand un buletin fals cu poza lui si datele persoanei respective;
  • etc.

Din pacate romanul pare programat genetic sa se dea mare ca face un lucru bun si benefic societatii, insa prin tot ceea ce face nu dovedeste decat ca e bun doar ca sa se dea mare pentru ca atunci cand vine vorba de asumarea cu adevarat a responsabilitatii dovedeste cat e de las.

In urma cu mai bine de un an dupa ce am rezolvat niste treburi la oras si ma intorceam catre locul in care am parcat masina am zarit la baza unui pom, intr-un parc pe care-l traversam, un buletin spaniol pierdut de o pustoaica de vreo 16 ani ce printr-o coincidenta rarisima avea nume romanesc. Am luat buletinul si fiindca stiam ca la vreo 200 metri de locul in care ma aflam e o sectie de politie m-am dus direct la sectie, l-am abordat pe primul politist si i-am dat buletinul explicandu-i unde si in ce circumstante l-am gasit. Tot deranjul a durat maxim 5 minute si chiar daca sunt imigrant roman in Spania nu m-a pus nimeni sa dau declaratii in scris sau sa prezint de altfel actele mele pentru a justifica ceea ce sustineam. Politistii cu adevarat profesionisti sunt antrenati psihologic sa diferentieze sinceritatea de minciuna.

Si aveam si eu smartphone cu internet nelimitat, insa daca era sa-l foloseam il foloseam doar ca sa localizez pe harta cea mai apropiata sectie de politie in cazul in care nu stiam unde se afla.

Oricum, nu doar iresponsabilii cu acces la internet si cu un orgoliu fara margini sunt capabil sa-i vulnerabilizeze identitatea cuiva facandu-i datele publice online pentru ca exista o sumedenie de incompetenti angajati pe salarii mari in institutii care fac date personale publice si nici macar n-au remuscari atunci cand li se bate obrazul in acest sens.

Ce nu inteleg multi dintre cei care fac publice datele personale ale altora e ca in conformitate cu articolul 5 din legea 677/2001 (in cazul Romaniei si celor care detin cetatenia romana) interzice publicarea oricarui tip de date cu caracter personal precum serii si numere de documente de identitate, data nasterii, date financiar-bancare, CNP etc. fara consintamantul detinatorului. Iar iresponsabili care nu sunt in stare nici macar sa se gandeasca daca e bine ceea ce fac inainte sa fac sunt cu duiumul, motiv pentru care eu si multi altii ca mine folosim alerte de Google pentru a primi notificari de indata ce crawlerul indexeaza date cu caracter personal.

Intr-o lume normala, un individ care face publice datele altora online nu doar ca ar fi acuzat de violarea protectiei datelor cu caracter personal ci si de o posibila complicitate la savarsirea infractiunii de furt de identitate. Doar ca ce se intampla in Romania nu prea face parte din normalitate.

security-250064_1920

Postarea de comentarii pe acest site reprezinta acceptul dumneavoastra in ceea ce priveste stocarea si procesarea datelor furnizate prin formularul disponibil in acest sens, in conformitate cu politica noastra de confidentialitate.