Scriam în urmă cu foarte mulți ani o serie de postări apropo de securitatea firmelor de hosting (le aveți aici: unu, doi, trei). Făceam asta din postura unui individ care la vremea respectivă lucra exclusiv în domeniul ăsta, al securității la o firmă de hosting.
Nu am dezvăluit treaba asta atunci pentru că aveam un contract cu anumite clauze și am vrut să evit orice polemică la nivel profesional și orice conflict de interese.
Totuși, treaba asta a securității firmelor de hosting e o chestie cu care încă interacționez mai ales pentru că și eu ofer acum hosting.
Așa se face că adeseori mânat de curiozitate o mai ard pe forumuri unde diverse firme de hosting își prezintă serviciile ca să văd și eu ce mai vinde lumea și cum.
Majoritatea firmelor au rămas blocate în anii 90 cu clasicul hosting shared ce în ziua de azi e util și viabil doar pentru un site static, exclusiv în HTML pentru că orice chestie dinamică ar da rateuri.
Dar, nu despre asta e vorba ci despre securitate și despre felul în care ar trebui să se prezinte o firmă de hosting cu adevărat serioasă.
De dimineață am intrat pe site-ul unei firme de hosting din Polonia care oferea suport pentru versiunile PHP de la 5.3 la 8.3:
Ce e rău în asta? Ei bine, o firmă ce ține la securitatea datelor și ce are un departament tehnic puternic nu face treaba asta. Nu oferă versiuni de PHP care nu mai primesc suport de securitate de aproape 10 ani:
Un furnizor de hosting care face treaba asta la modul conștient, pe un server utilizat de mai mulți clienți e o firmă de hosting ce efectiv nu dă doi bani pe integritatea și securitatea datelor clienților săi.
Un furnizor de hosting ce acceptă la el pe servere clienți ce nu-și mențin site-urile și aplicațiile web actualizate în schimbul a câțiva € lunar e un furnizor ce joacă ruleta rusească cu securitatea și integritatea datelor celorlalți clienți care chiar se chinuie să respecte minime norme de securitate și integritate.