Atentie mare la emailurile primite

Ieri am primit prin filtrul de catch-all cateva zeci de emailuri aseamanatoare ce aparent contineau o factura pentru mine:

Screen Shot 2015-08-12 at 07.05.45

La o prima vedere un astfel de email poate parea legitim, mai ales ca vorbim de un document atasat. Totusi din moment ce nu asteptam nici o factura din partea nimanui si din moment ce au venit zeci de emailuri de la adrese diferite si pe adrese diferite care nici macar nu exista mi-am dat seama imediat ca vorbim de virusi.

Chiar daca in atasament e un document Word aparent ‘inofensiv’, acesta poate contine scripturi de tip macro ce deschid alti virusi sau ce injecteaza cod malicios in programe pentru a permite accesul de la distanta.

Astfel, daca primiti astfel de emailuri si nu sunteti siguri privind legitimitatea lor, inainte de a deschide fisierele respective mai bine scanati-le cu VirusTotal.

In mod normal aceste tentative de infectare prin email erau tipice metodelor de spear phishing, insa pe masura ce virusii folositi au devenit accesibili s-a trecut la nivelul de infectare aleatorie.